Maartje Meijer doet wat ze leuk vindt (Interview door Tom Beek)

Maartje zingt, speelt piano en schrijft muziek (zowel componeren als arrangeren) op het hoogste niveau. Ze leidt haar eigen groepen, speelt in een trio met Jesse van Ruller enEric Vaarzon Morel en is vaste arrangeur voor The New Amsterdam Voices.

In november bracht ze het album Virgo (link naar iTunes) uit. Dit debuutalbum is niet alleen een volwassen, energieke en frisse mix van stijlen en muzikale ‘gezichten’ maar ook een indrukwekkende bloemlezing van al haar talent: als pianist, zangeres, componist, arrangeur en ondernemer. Een uitgebreid interview.

Maartje: “Bij ons thuis werd er veel muziek gemaakt. We zongen veel samen. Heel irritant eigenlijk, je kon niet eens een liedje inzetten of het werd vijfstemmig meegezongen door de hele familie, haha.

Ik ben opgegroeid met veel muziek: The Beatles, Crosby, Stills, Nash & Young, de Andrews Sisters. En klassieke muziek. Samen met mijn zussen zong ik in de bluesband van mijn vader.

Voordat ik ging studeren was ik in veel dingen geïnteresseerd: zingen, piano spelen, sporten, acteren en bijvoorbeeld wiskunde. Ik koos voor klassiek piano en studeerde fanatiek. Ik besloot een proefles te nemen op het conservatorium.”

MOZART

“Tijdens een stuk van Mozart verprutste ik een riedeltje. De docente zei: “Als je straks in het eerste jaar zit, moet je hier acht uur per dag op studeren.” Toen ben ik met hangende schouders weggelopen.

Eerst ging ik zang studeren aan het conservatorium in Utrecht. Daar heb ik mijn tijd voor genomen. Ik had nog maar weinig jazz gehoord. En nog geen zangles gehad.”

20140103-DSC_0052-220140103-DSC_0017-602x90020140103-DSC_0066-2NAV_

STUDEREN

Bert van den Brink had me piano horen spelen op een examen. Toen heeft hij me overgehaald om bij hem hoofdvak piano te studeren. Ongelooflijk leuk, echt een verrassing. Ik ben hem er nog steeds dankbaar voor, ik had toen nooit toelating durven doen.

Later ben ik geswitcht naar het Conservatorium van Amsterdam. Ze hadden er wel moeite mee dat ik twee hoofdvakken studeerde. Het één zou ten koste gaan van het andere.

En dat is misschien ook wel zo. Ik heb me nooit op één ding kunnen storten, omdat ik zoveel dingen leuk vind. Ik deed het ook gewoon maar allemaal. Misschien was ik wel een veel virtuozer pianist geworden wanneer ik me alleen daarop had gefocust. Toch heb ik er geen spijt van.

Ik ben ervan overtuigd dat het één het ander juist enorm heeft geholpen. Ik schrijf betere vocale liedjes doordat ik piano heb gestudeerd. En ik kan beter voor zangers arrangeren doordat ik zelf zing. Nu kan ik het bijna niet meer uit elkaar trekken. Het heeft zoveel met elkaar te maken. Ik raad elke zanger aan om veel piano te spelen —  of gitaar.”

 

SCHRIJVEN

“Toen ik studeerde heb ik van alles uitgeprobeerd: arrangementen voor koren, voor big bands. De mogelijkheid was er. Als je afgestudeerd bent krijg je niet meer zo makkelijk voor elkaar: een big band die even jouw arrangement uitvoert, voor niks.

Harmonisch ben ik erg geïnspireerd door Brad Mehldau, Clare Fischer, Hermeto Pascoal en Sufjan Stevens. En hier in Nederland door Harmen Fraanje. Ook door componisten en arrangeurs, zoalsMaria Schneider, Bob Brookmeyer en Jim McNeely. Onbewust ook door veel klassieke componisten, met Bach als grootste inspirator. Gewoon omdat ik dat vaak gespeeld heb.

Ik word regelmatig gebeld om te schrijven, maar dat aandeel mag van mij nog veel groter worden. Nu neem ik veel werk aan om ervaring op te doen. Over tien jaar hoop ik een gevestigd schrijver (componist/arrangeur) te zijn voor zangers en close harmony groepen.”


New Amsterdam Voices, foto: Tomek Dersu Aaron

VOICES

“Ik werk met de New Amsterdam Voices, een vocale groep die ook meezingt op m’n album Virgo. We repeteren wekelijks, ik schrijf arrangementen. Ze zijn geweldig. Ik kan ongelooflijk veel uitproberen met die groep en het is ook nog eens enorm gezellig. Qua geld levert dat bijna niets op, maar dat geeft niet.

Over tien jaar hoop ik nog veel te spelen en nog minsten drie platen te hebben gemaakt onder eigen naam. Maar misschien geef ik dan wel breicursussen in Roemenië en heb ik acht kinderen. Het loopt natuurlijk altijd anders dan je denkt.”

VIRGO

“Ik was al een aantal jaar afgestudeerd. Daardoor had ik niet meer het gevoel dat ik muziek maakte voor een jury. Het heeft me gedwongen goed na te denken over wat voor soort muziek ik wil maken, los van wat er op het conservatorium van mij werd verwacht.

Ik heb ook net een kindje gekregen, dat zorgde voor een enorme drive. Het gevoel dat ik dit 100% wilde doen, werd juist extra sterk. Ook al is er veel minder tijd.

Het plan voor Virgo stond al tijden, maar ik had gewoon nog niet genoeg stukken waar ik tevreden over was. Maar je bent toch nooit klaar met jezelf ontwikkelen en het kan altijd beter.. Maar je moet niet té lang wachten! Nu denk ik: ik ben gegroeid door het gewoon te dóen.

Dit is m’n eerste album. Ik heb allemaal liedjes opgenomen die ik mooi vind, zonder teveel na te denken. Het resultaat van luisteren naar veel verschillende soorten artiesten en stijlen. Ik hou vanD’Angelo maar ook van Bach, om twee uitersten te noemen.

Virgo is eigenlijk een portfolio. Ik kan nu zien hoe er op de verschillende stukken gereageerd wordt. En natuurlijk zorgen dat mensen mijn muziek leren kennen.”

[…]

Lees hier het hele artikel